söndag 13 november 2011

Joachim & Rolf Kühn - "Love Stories"

Den nu sextiosju år gamla pianisten Joachim Kühn är idag kanske Tysklands främsta bidrag till den internationella jazzscenen. Kühns senaste alster, ”Love Stories”, är en duett för piano/klarinett där tio jazzstandards återskapas tillsammans med brodern Rolf Kühn. 

Som så mycket bra jazz handlar det om att skapa en intim känsla hos lyssnaren, något som bröderna tar till vara på till fullo. Den inledande klarinetten sveper in lyssnaren i en mjuk, musikalisk filt på öppningsspåret ”Misty”, en tolkning av Erroll Gardners original. Musiken ökar stundtals i ett crescendo och faller sedan tillbaka i ett lugnare parti där pianot tar plats. De spelar båda temat och i långa stunder improviserar de även tillsammans. För detta krävs två skickliga musiker med vana att spela tillsammans. Det är tydligt att det inte är första gången bröderna Kühn är i en studio.

”Angel Eyes” är en ballad ursprungligen skriven 1946 av Elza Fitzgerald. Trots att den inte når upp till originalets höjder är det helt klart en värdig version. Klarinetten återskapar Fitzgeralds unika röst och ”sjunger” ordlöst ut texten med kraftfull känsla medans Joachim kompar försiktigt. Det är inte förrän tre minuter in i stycket som pianot får huvudrollen med ett eftertänksamt solo som visar Joachim Kühns känsla för att spela runt tystnaden och låta musiken andas.

Rent musikaliskt är det bästa spåret ”Easy Living”. Här finns en drömlik stämning som skapas genom interaktionen mellan instrumenten vilka båda återger fantastiska solopartier. Man kan ana influenser från pianisten Chick Corea i sättet Kühn systematiskt arbetar sig igenom ackord och noter. Det är ingen tvekan om att det är fantastiskt duktiga och vältränade musiker vi lyssnar på här. Mycket av det de gör är både spännande och skickligt. Jag saknar dock längre solopartier, det är för sällan man hör pianot utan klarinetten i samklang och vice versa. Man kan också önska att de hade valt någon mer oväntad jazzstandard till spellistan. Trots detta är det överlag en bra skiva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar